In 4 stappen een occasion kopen

De keuze is gemaakt: u wilt een occasion aanschaffen. Hoe nu verder? In deze blog delen wij een stappenplan om u op weg te helpen.

Stap 1: Oriëntatie

Het kopen van een auto kan spannend zijn. Dit is natuurlijk niet anders voor een occasion. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over uw budget. Om een realistisch beeld te scheppen, is het belangrijk om naast de aanschafprijs ook de bijkomende kosten mee te rekenen. Denk aan onderhoudskosten, belastingen, verzekeringen en afschrijving. Twee occasions lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar. maar u zult merken dat de kosten aanzienlijk kunnen variëren. Bedenk hoeveel kilometers u wilt rijden en welke brandstof hierop aansluit.

Daarnaast heeft u uiteraard de keuze uit een reeks modellen en carrosserievormen. Stel vragen, zoals: Hoeveel personen wil ik vervoeren? Hoe groot moet de kofferbak zijn? Moet een auto climate control hebben? Moet de auto een caravan kunnen voorttrekken? In ons aanbod kunt u filteren op verschillende kenmerken zoals het merk/model, de prijs, het bouwjaar en de brandstof. Hierdoor kunt u heel gericht zoeken.

Stap 2: Kijk & vergelijk

Indien u online een auto heeft gevonden die u wilt bekijken, lees u dan vooraf goed in. Dit kan bijvoorbeeld door online te zoeken naar het instructieboekje van de auto. Via het RDW kunt u een kentekencheck uitvoeren. Hieruit kan de herkomst van de auto en het aantal eigenaren worden achterhaald. Wij moedigen u ten zeerste aan om een proefrit te maken voordat u de auto aanschaft. De verkoper zal u op de hoogte stellen van eventuele gebreken. Zorg dat u zelf ook kritische vragen stelt en controleer of alle functies naar behoren werken. Bekijk daarnaast de onderhoudshistorie en reparaties. 

Tip: vraag vooraf een proefrit aan. Zo weet u zeker dat de auto rijklaar staat.

Stap 3: De aanschaf

Wanneer u uw droomauto heeft gevonden, dan gaat u over op de aankoopfase. De prijzen van occasions komen vaak overeen met de geadverteerde prijzen. De vraag naar occasions is momenteel namelijk zeer groot. Heeft u een auto om in te ruilen? Dan kan dit de kosten reduceren. Na het sluiten van de deal is het belangrijk dat u de koopovereenkomst ontvangt met daarop de gegevens van de auto’s en de betrokken partijen. Ook dienen hier de afspraken op te staan met betrekking tot de garantie en de levertermijn. Ten slotte moet de occasion worden overgeschreven op uw naam.

Stap 4: Verzekeringen

Vanaf het moment dat de auto op uw naam staat, bent u verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. U kunt zelf kiezen om de auto te verzekeren tegen diefstal of schade.

In dit artikel

Vandaag Kopen = Vandaag Rijden
Na aankoop van deze auto’s uit voorraad hoeft u niet langer te wachten en kunt u na aankoop direct de weg op.